Yoga; Sanskrit dilinde “yuj” kökünden gelir ve “bütünleşmek,birleşmek” anlamını taşır.
Yoga tanımları bazı antik metinlerde şöyle geçmektedir;
“Yoga kontroldür.” (Brahmanda Purana 2.3.10.115)
“Yoga ikiliklerin birleştirilmesidir.” (Yoga-Bija, 84)
“Yoga eylem yeteneğidir.” (Bhagavat Gita, 2.50)
Kökeni Hindistan’a dayanan, 5000 yıl önce ortaya çıktığı tahmin edilen fiziki ve zihinsel pratikleri kapsayan bir yaşam metodudur.
Zihinsel ve bedensel iyileşmeyi sağlamak için nefese odaklanır.
Bu pratik o dönemden bu zamana kadar gerek Hindistan’da gerek son 200 yıl içerisinde popülerliğinin arttığı batı dünyasında birçok değişikliğe uğrayarak günümüze kadar taşınmıştır.
Yoga nefes kontrolüne yardımcı olarak akciğer ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kasların güçlenmesini ve esnemesi sağlar.. Bölgesel ve kassal ağrıları azaltır.
Duruş bozukluklarından kaynaklı postür sorunlarının giderilmesini destekler. Bağırsak fonksiyonlarını daha etkin hale getirir.Düzenli uygulandığında kilo vermeye yardımcı olur. Stres ve depresyon gibi faktörlerin etkilerini azaltır. Dingin bir zihin ve dengeli bir bedene sahip olmanızı sağlar.
Yoganın artrit gibi durumlara yardımcı olduğu gösterilmiştir; sırt ve boyun ağrısı ve baş ağrıları. Ayrıca uykuyu, gücü, dengeyi, dolaşımı, esnekliği ve genel refahı iyileştirmede faydalı olduğunu göstermiştir. Bel ağrısı gibi kanserle ilgili olmayan ağrı durumlarında yoga ve diğer hareket temelli egzersizlerin kullanımını destekleyen umut verici kanıtlar vardır.
Yoga yapmak için bedeniniz ve dikkatiniz yeterlidir. Her yaş ve kilodan kişiler yoga yapabilir. Yoga bedeninizle yaptığınız meditasyondur.Bu sırada etkili ve derin bir egzersiz de yapıyor olursunuz.
Seviyeleri ve belirli pozları vardır. Düzenli yapıldığı halde etkilerini hisseder ve ilerlersiniz. Tüm beden kaslarınızı kullandığınız duruşlara girer ve nefes ile bu duruşları desteklersiniz.
1.Yoga pratiğiniz için rahat bir yer yaratın
Yogaya ayırabileceğiniz fazladan bir odanız varsa, harika! Yoga matınızın her zaman açık olması kesinlikle davetkardır.
Ancak çoğumuz daha esnek olmalı ve pratik yapmak istediğimizde bir alan yaratmalıyız. Etrafınızda mümkün olduğunca çok yer olan, huzurlu ve sessiz bir yer bulmaya çalışın. İsterseniz, bir mum veya tütsü çubuğuyla bir atmosfer yaratmak hoş ve hatta yararlı olabilir.
Mum ve tütsü gibi şeyler sadece ekstradır ve yoga yapmak için kesinlikle gerekli değildir. Masalara, sandalyelere vb. çarpma riski olmadan etrafınızda yeterince yer olduğu sürece her yerde yoga yapabilirsiniz.
Bu yüzden yaratıcı olun ve ne olursa olsun minderinizin üzerine çıkın. Yapabileceğiniz en iyi alanı yaratın ve uygulamanızın tadını çıkarın.
2.Yoga aksesuarlarınızı alın
Gerçekten ihtiyacınız olan tek şey, tercihen kaymaz bir yoga matıdır. Yoga matı pazarı çok büyük ama ihtiyaçlarınıza uygun ve uzun süre dayanacak kaliteli bir mat için biraz daha fazla ödemeye değer. Bloklar harika bir eklentidir ancak kitaplar ve diğer ev eşyaları ile değiştirilebilirler.
Bir desteğe sahip olmak da güzel, ama yıllarca onun yerine bir yığın yastık ve battaniye bile kullanılabilir.
3.Güvende kalın, yaralanmayı önleyin
Bu, kısayolu olmayan bir ipucudur. Her zaman sınırlarınızı izleyin ve özellikle vücudunuzun savunmasız bölgelerine dikkat edin. Özellikle savunmasız bölgeler dizler, kalçalar, omurga ve boyundur. Acı verici bir his hissederseniz, ayarlayın, yumuşatın, gerekirse pozdan çıkın. Zorlamayın veya itmeyin.
Daha gelişmiş pozlar denemeden önce vücudunuzu uygun şekilde ısıtın ve pozda olmanın iyi olup olmadığını kontrol etmeye devam edin.
Pozlar arasındaki geçişler sırasında veya pozlara girip çıkarken özellikle dikkatli olun – bunlar, uyumumuza daha az dikkat etme eğiliminde olduğumuz için potansiyel yaralanma riski anlarıdır.
5.Her zaman Savasana ile rahatlayın
Bir yoga pratiğinden sonra vücudunuza Savasana’da rahatlaması için zaman ayırmanız gerçekten önemlidir. Sinir sisteminin uygulama sırasında elde ettiği faydaları özümsemesi için zamana ihtiyacı vardır. Aksi takdirde, özellikle yoğun bir yoga dersinden sonra, bir yoga pratiğinden sonra gereksiz yere gergin hissedebilirsiniz.
6.Düzenli olarak yoga yapın
Haftada bir yoga yapmak bile faydalıdır! Haftada üç kez harika, her gün de harika. Sizin için ne işe yarar? Hedeflere ulaşmak sizin için çok önemliyse, haftada üç kez pratik yapmak, bunu yapabilmek ve kendinizle gurur duymak gibi bir hedef belirlemek, her gün pratik yapmak için bir hedef belirlemekten ve eğer kendinizi kötü hissediyorsanız, kendinizi kötü hissetmekten çok daha iyidir.
Başarısızlık hissi genellikle alıştırmaları daha da fazla atlamanıza neden olur. Bu yüzden dürüst olun, gerçekçi hedefler belirleyin ve elinizden geleni yapın. 10 dakikalık bir yoga pratiği hala bir uygulamadır ve kesinlikle önemlidir.
Yoga yaparken vücudumuzun rahat hareket edebiliyor olması oldukça önemlidir. Bizi sıkmayacak ya da hareketimize engel olmayacak,fazla kalın ya da ince kıyafetler dikkatimizin dağılmasına sebep olabileceği için önerilmez.
Yoga ekolü hakkında Türkçe ve yabancı dillerde birçok kaynak mevcuttur. Bunların en temeli yine çok sayıda çevirisi bulunan Patanjali’nin Yoga Sutraları’dır.
Yoga felsefesini ve dayandığı tüm prensipleri teorik olarak oradan öğrenmek mümkündür fakat bedensel olarak yogaya dair araştırılacak en iyi kaynak bir yoga eğitmeniyle yapılan çalışmalardır.
Bire bir yapılan pratiklerle, sağlıklı bir şekilde türlü zorlanmalara dayanan sakatlıklardan korunarak pratiğinizde ilerlemek her açıdan daha şifalıdır.
İnsan anatomisini bilen, yoga sırasında bedeninizin yaptığı hareketlerin akışını bilinçli bir şekilde takip eden yoga eğitmenleriyle çalışmak sizi hem geliştirir hem de sakatlıklardan korur.